Kategorier
Ekonomi

Konkursansökan – tips och råd

Företag går i konkurs, det är den bistra sanningen. Bakom varje sådan finns det också drömmar som går i kras och människor som drabbas. Det är enkelt att i efterhand peka på olika företag och säga att det varit en dum affärsidé. Men, det man också måste veta är att A) det krävs ett mod för att starta ett företag och testa sin idé och B) att en konkurs inte nödvändigtvis behöver vara hela världen.

Lämnar man in en konkursansökan så har man också – förhoppningsvis, och något vi ska återkomma till senare – vänt på alla stenar i hopp om att undvika just en konkurs. Man har startat ett företag med hopp om att skapa en lönsamhet och där man själv fått fatta alla viktiga beslut samt bestämma över hur – och hur mycket – man ska arbeta. Det är en frihet.

Man lär sig också ganska snabbt att det går upp och ner. Under vissa perioder kan man drunkna i jobb och sälja hur mycket saker som helst, bara för att under vissa perioder möta det direkt motsatta. Det handlar om att hitta en balans.

Anlita en jurist för rådgivning

För vissa företag så blir de mer torra perioderna så pass plågsamma att man hamnar på ekonomiskt obestånd. Det innebär att man dragit på sig skulder i form av lån, fakturor och leverantörskostnader som man inte har nog med tillgångar och inkomster att betala det.

Ett ekonomiskt obestånd under en längre period är då ofta synonymt med en konkursansökan där man antingen på egen hand lämnar in en sådan till Tingsrätten – eller där någon av de man är skyldig pengar gör det.

Det senare är det vanligaste och det innebär att en borgenär vill ha sina pengar och där en konkursansökan kan vara den enda utvägen för att få dessa. Men, man kan faktiskt också – i vissa, långt ifrån alla – fall hitta lösningar utanför Tingsrätten och utan att en konkursförvaltare blandas in.

Kan en alternativ lösning hittas?

Det vi menade ovan med att vända på alla stenar är att man kan kontakta en jurist som kan hjälpa till med att hitta alternativa lösningar vad gäller betalningen. Det kanske kan skapas en plan för avbetalning? Vissa skulder kanske kan skrivas av?

En jurist kan även gå igenom din verksamhet och se över vilka utgifter som kanske kostar mer än de smakar. Genom att slimma till organisationen så kanske lönsamhet kan skapas – och där du på sikt också tar dig ur knipan? Vår poäng är att en konkursansökan absolut kan vara nödvändig, men att det också ska vara den sista utvägen.